SMACZNIE – ZDROWO - KOLOROWO

06.10.2013

3 października 2013 r. klasy trzecie, które w ubiegłym roku szkolnym w szczególny sposób zajmowały się promocją zdrowego żywienia w ramach programu „Aktywnie po zdrowie”, wzięły udział w interaktywnych warsztatach „Zdrowe nawyki żywieniowe wśród dzieci”. W ramach projektu sfinansowanego ze środków Powiatu Poznańskiego trzecioklasiści mieli możliwość wzbogacenia, powtórzenia i sprawdzenia swojej wiedzy związanej z piramidą zdrowia podczas zajęć przeprowadzonych pod kontrolą pani dietetyk, Justyny Nowaczyk, ze Stowarzyszenia „Nowa Wspólna Droga”. W warsztatach brały również udział mamy uczniów, które pokroiły wszystkie potrzebne do kanapek produkty.

Bufet dla dzieci tworzyły kolory: czerwony, tj. papryka, pomidor, rzodkiewka; zielony, tj. pietruszka, szczypiorek, ogórek, sałata oraz wędliny, sery, masełko. Nie zabrakło również ciemnego pieczywa z ziarnami. Każde dziecko z bufetu brało dla siebie produkty i komponowało kolorowe kanapki. Było smacznie, zdrowo i kolorowo.

Później wszyscy kroili owoce i tak powstały klasowe sałatki owocowe, które szybko znikały w buziach dzieci.

Okazało się, że niektórzy pierwszy raz jedli rzodkiewkę na kanapce lub samodzielnie kroili winogrono do sałatki i były to doświadczenia, które postanowili częściej powtarzać.

Na zakończenie każdy uczestnik warsztatów otrzymał Dyplom Kucharza Zdrowego Jedzenia oraz poradnik dla rodziców „Jak odżywiać się prawidłowo?  Smacznie, zdrowo, kolorowo”.

Mamy nadzieję, że uczestnictwo w warsztatach przyczyni się do wzrostu świadomości znaczenia prawidłowego odżywiania dla zdrowia zarówno wśród dzieci, jak i rodziców.

Katarzyna Proch
Hanna Woźniak
Szkoła Podstawowa im. J. Korczaka w Komornikach
62-052 Komorniki, ul. Staszica 25


Link do artykułu:
http://spkomorniki.edupage.org/news/?zac=20